p16r.nl

Overstappen naar Mac OS X - revisited

February 23, 2015 - 3 min read

In 2011 heb ik een blogpost geschreven over overstappen naar Mac OS X. Ondertussen zit ik nu al meer dan 3 jaar op een Mac te werken en zal even mijn oude blog bij langs gaan en inventariseren hoe het nu gaat per punt en waar ik tegen aan ben gelopen.

1 Finder keyboard shortcuts

Ik ben ondertussen gewend geraakt aan de Mac OS X shortcuts. Hoewel ik het nog steeds idioot vindt om met Enter iets te renamen ipv iets te openen, ben ik het nu gewend. Monkey see, monkey do.

2 Home/End/Page Down/Page Up

Deze toetsen heb ik zo langzamerhand uit m’n arsenaal geweerd. End gebruik ik nog wel eens en heel sporadisch ook Home, maar Page Up en Page Down zijn uit m’n systeem geraakt.

3 Mouse Acceleration Curve

De mouse acceleration curve in standaard OS X vind ik nog steeds erg irritant. Ik gebruik nu BetterTouchTool om deze snelheid aan te passen, waardoor het werkbaar wordt.

4 Maximize vensters

Ook hiervoor gebruik ik BetterTouchTool; deze tool geef je Windows-7-achtige regions waar je je venster heen kan slepen waarna hij maximaliseert. Onmisbaar.

5 Finder & Trashcan in de Dock

Het gemis van een taskbar vind ik niet meer irritant en ik gebruik ook steeds minder de dock, ten faveure van Alfred. Het stoort me nog steeds dat ik de finder en trashcan niet uit de dock kan halen; ik heb daar ook nog nooit op geklikt volgens mij.

6 Een goede editor

Ah, the big one. Ik heb eigenlijk alleen maar Aptana gebruikt op de Mac. Heel kort Eclipse (maar die vond ik te summier) en Sublime Text (al helemaal te summier) en Coda (nog summierder). Ondertussen ben ik aanbelandt bij phpStorm en dat bevalt erg goed. Deze editor is van Jetbrains en heeft oa ook WebStorm en IntelliJ IDEA, die op dezelfde basis draaien. Dikke aanrader.

Al met al ben ik gewoon, zoals je zou verwachten, omgeschakeld. In de post uit 2011 zeg ik dat ik waarschijnlijk nooit Windows volledig achter me zou laten, maar dat heb ik dus wel gedaan. Alleen de stagiaires op kantoor gebruiken nog Windows (hun eigen keuze). Iets wat me nog steeds mateloos irriteert is dat in standaard Mac de mappen en bestanden in Finder door elkaar heen staan, ipv de mappen bovenaan. Dat valt gelukkig met TotalFinder op te lossen. Recent heeft Mac OS X ook tabs in Finder toegevoegd, maar daarvoor gebruikte ik ook TotalFinder daarvoor.


Kyle Mathews

Written by Peter Jaap Blaakmeer @PeterJaap