p16r.nl

Dag 29-35 - Luang Prabang, Chiang Mai, Koh Samui & Koh Tao

September 21, 2011 - 5 min read

Zo! Het is alweer even geleden, mensen werden alweer ongeduldig. De laatste keer dat ik een blogje plaatste was in Vang Vieng. Na Vang Vieng ben ik met Jeremy, Emily en Magda naar Luang Prabang gegaan; supermooi dorpje in Noord-West Laos met veel Frans-koloniale invloeden. We zijn met een minivan gegaan en ondanks de wegverzakking vanwege aardverschuivingen hebben we het in 6 uur gedaan. Onze chauffeur had ‘toevallig’ ook een guesthouse en aangezien dat centraal lag, schoon was en $5 kostte hebben we daar onze intrek genomen. De eerste dag hebben we een beetje rondgewandeld en wat gegeten en gedronken. Aangezien Laos een avondklok heeft (middernacht) was het een korte avond maar dat was prima want we hadden een lange dag de volgende dag! De volgende dag zijn we namelijk fietsjes gaan huren (let op; geen mountain bikes of scooters, nee, echte fietsjes). Op naar de waterval, een schamele 8 kilometer verderop. Een snelle berekening leerde mij dat dat ongeveer een half uur zou gaan duren.

Dat klopt, als je in het platte Nederland woont. Laos is echter een ander verhaal, met veel bergen, gaten in de weg en een temperatuur van 30+ graden. Toen we na anderhalf uur up-hill fietsen even pauze hielden kwamen we er achter dat we nog maar halverwege waren. Dus nog even doorbikkelen. Helaas ging een kwartier later Jeremy zijn band lek. Midden in de bergen in Laos, met een lekke band, in de hitte. We hebben uiteindelijk een mannetje op een scooter kunnen stoppen die met Jeremy achterop (fiets in z’n hand) de berg af ging. Om hem te gaan plakken in het dichstbijzijnde dorpje. Althans, dat dachten wij. Na anderhalf uur wachten hebben wij gezien onze lage water voorraad besloten om terug te keren naar Luang Prabang. Eenmaal aangekomen bij het guesthouse lag Jeremy al lekker te chillen; de scooterman had hem helemaal in LPB afgezet. Geen waterval, wel een goede exercise. ’s Avonds zijn we naar de night market geweest en hebben we wederom heerlijk gegeten (grill plate met allerlei soorten vlees). De volgende dag heb ik het vliegtuig naar Chiang Mai gepakt.

In Chaing Mai ben ik ingecheckt in het Spicythai Guesthouse, een guesthouse in het voormalige huis van de Amerikaanse ambassadeur in Chiang Mai. Leuke locatie en ik sliep in een dorm dus had meteen een stapel mede backpackers waarmee ik ‘s avonds uit ben geweest. De volgende dag ben ik gaan rondlopen door Chiang Mai (massage en kappertje gepakt) en nog wat andere dingen geregeld zoals zonnebrand, m’n was, een sim kaartje, etc. ‘s Avonds nog even de stad in geweest en de volgende dag ben ik naar Koh Samui gevlogen.

Op het vliegveld van Koh Samui zag ik iemand een beetje verdwaald rondlopen; hebbes, een backpacker! Hij bleek Adrian te heten en net geland te zijn vanuit Barcelona om op Koh Tao te gaan duiken. Aangezien er die dag geen boot meer van Koh Samui naar Koh Tao ging hebben we besloten om een bungalowtje te pakken aan het strand en te chillen. Heerlijk aan een privestrand (laagseizoen heeft zo z’n voordelen) gelegen dus! ’s Avonds gegeten en iets gedronken met Adrian maar wel vroeg naar bed want de boot naar Koh Tao vertrok om 6:30. De volgende dag na een 2 uur durende boottrip op Koh Tao aangekomen. Adrian had al vantevoren zijn trip geregeld dus die ging naar zijn dive resort. Ik was in Phnom Penh Pete en Eva tegengekomen die bij Big Blue werken dus ik heb een taxi gepakt die kant op en daar ingecheckt. Ook meteen ingeschreven voor een SSI Open Water duik cursus, want tsja, dat hoort er nou eenmaal bij! Dezelfde dag nog een stuk theorie gedaan en vroeg op bed want de curus ging om 8u ‘s ochtends verder. Na de ochtend cursus gedaan te hebben gingen we het zwembad in om te oefenen. Ik vond dat nog best wel eng.. het voelt heel raar in eerste instantie om uit een fles te ademen. Na de nodige oefeningen gedaan te hebben waren we klaar voor de dag. Eenmaal terug moest ik nog huiswerk maken (jaja!) dus dat gedaan en daarna in de bar gaan zitten. Daar een stel Nederlanders tegen gekomen uit Amsterdam en nog met Pete een paar biertjes gedaan. Ook weer vroeg naar bed helaas (had wel zin in een feestje) want vandaag stond het echte werk op het programma! Vanmorgen eerst nog het examen moeten doen (100%-score uiteraard) en toen snel de boot op. Ik was dus wel een beetje nerveus, maar toen we eenmaal onder water waren gleed dat als water van me af (ha-ha). Met al die vissen om je heen en al het koraal en alle rotsen en alle dieren en alle planten en..gewoon de hele onderwaterwereld om je heen heb je gewoon geen tijd om nerveus te zijn! Wat gaaf is dat!! Toen we eenmaal weer boven waren kon ik wachten tot de tweede duik, die net zo cool was. Heb een vrij grote rog gezien en die voor 10 minuten gevolgd, erg vet! Toen weer terug gevaren naar het resort waar ik nu dit berichtje aan het tikken ben. Nu snel eten en slapen want morgen gaan we om 6:30 al de zee op voor nog 2 duiken! Daar zijn we rond het middaguur mee klaar en dan heb ik m’n duikbrevet binnen! :)

Verder ben ik van plan om overmorgen te gaan diepzee vissen; het schijnt hier een van de beste plekken in Azie te zijn om dat te doen en ik als groot fan van de vissport kan dat natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan! Verder ben ik nog van plan om een dag het eiland te gaan verkennen met een quad, die dingen zijn hier overal te huur en lijkt me heel gaaf. Ik hou jullie op de hoogte!!


Kyle Mathews

Written by Peter Jaap Blaakmeer @PeterJaap