p16r.nl

Aziereis dag 15 & 16 - Phnom Penh

August 30, 2011 - 4 min read

Na het vertrek van de boys vanuit Saigon heb ik een backpackers hostel opgezocht; Saigon Backpackers Hostel (what’s in a name..). Prima kamertje maar verder niet veel te doen dus ben ik maar een rondje gaan lopen. Met een wilde gok kwam ik weer in het backpackers district terecht bij de Go2bar, waar we de voorgaande avond met club ook waren geweest. Daar een biertje gedronken maar was verder ook niet zoveel te doen. Op de weg terug naar het hostel kwam ik op straat een dönerwagentje tegen. Aangezien ik nog niet had gegeten leek me dat wel relaxt en toen ik zat zag ik een Europees uitziende jongen zitten. Hij bleek Christian te heten en een Duitse basisschoolleraar te zijn. Terwijl we daar zaten kwamen Nathalie en Madeleine (2 Nederlandse meiden die we in Vietnam ongeveer overal tegenkwamen) voorbij lopen en zijn we met z’n 4en iets gaan drinken in de Go2bar. Omdat ik de volgende ochtend vroeg in de bus moest hebben we het niet te laat gemaakt. Heb met Christian afgesproken contact te houden via Facebook en ik kom hem waarschijnlijk in Siem Reap wel weer tegen als ik daar morgen (of overmorgen) heen ga.

De volgende dag (gisteren dus) heb ik de bus gepakt naar Phnom Penh. Was prima geregeld, veel beenruimte en mijn visum werd gefixt door de busmannetjes. Bij de grens uitstappen, de grens overlopen en weer instappen aan de andere kant en klaar; stempeltje erbij! Eenmaal in Phnom Penh aangekomen om 17u werd ik hartelijk ontvangen door een tuktukdriver genaamd Shamo die me maar wat graag ergens heen wilde brengen. Hij kon erg goed Engels dus ik vond het prima. Hij heeft me naar een ATM gereden, vervolgens naar een telefoontoko waar ik een sim kaart heb gekocht en uiteindelijk heeft hij me een guesthouse aangeraden en me daar heen gereden. Totale schade; $1. Ook wel grappig is dat de Cambodjanen hun eigen munteenheid volledig in de wind slaan. Alleen als je bijvoorbeeld $5,50 moet betalen en je betaalt $6 krijg je $0,50 in riel terug.

Hier in het guesthouse heb ik een eenpersoonskamer met een tweepersoonsbed, een eigen badkamer en airco voor $8 dus dat is dikke prima. Gisteravond rondje gelopen en ergens aan de riverside gegeten waar ik, verrassing verrassing, Nathalie en Madeleine weer tegen het lijf liep. We zijn daarna met z’n 3en ergens op een rooftop bar een cocktail gaan drinken maar het regende zo hard dat we besloten ergens anders heen te gaan. We zijn toen naar mijn guesthouse getuktukt waar bij het guesthouse hiernaast een paar mensen zaten te drinken. Bij nadere inspectie bleken het een stel Fransen te zijn die bij een NGO werken hier in Phnom Penh (Nicolas, Kim, Mathilde en Louise), aangevuld met een Australier (BJ). In het Okay guesthouse hebben we Mekong whisky (700ml fles, 35% alcohol, $1) met cola gedronken waarna we het feestje hebben doorgezet in de Heart of Darkness. Weer zo’n typische Aziatische discotheek met de nu al beruchte “Asian beat” onder hippe westerse nummertjes en vol met hoeren. Gelukkig hadden we een mooi eigen feestje! Ik heb het 5:30 gemaakt want ik moest om 10u weer bij Shamo op de moto-moto zitten. Kort nachtje dus.

Bij het ontbijt ontmoette ik Eva (Rotterdam) en Pete (West-London) die een “visa-run” aan het doen waren. Ze zijn namelijk diving masters bij Big Blue op Ko Tau (Thailand)… ik heb beloofd dat als ik daar ben (rond 20 september) ik m’n PADI bij ze ga halen :) Na het ontbijt heeft Shamo me naar de Killing Fields gebracht waar ik even op Pete en Eva heb gewacht om het te gaan bekijken. Erg indrukwekkend, bizar dat het Khmer Rouge regime zo ontzettend veel schade heeft aangebracht in dit land. Ze hebben tussen 1975 en 1979 (30 jaar geleden dus!) 2,5 miljoen (van de 8 miljoen) Cambodjanen om het leven gebracht, danwel door executie, danwel door verhongering. Hier in het Choeung Ek Killing Field lagen meer dan 8000 mensen begraven..

Vanavond heeft Nicolas zijn afscheidsfeestje hiernaast in het guesthouse dus ik sluit me daar bij aan. Dan nog even kijken wat ik exact ga doen; ik denk dat ik morgen naar Siem Reap ga, maar misschien ga ik ook wel naar Sihanoukville; ik laat het nog even open!


Kyle Mathews

Written by Peter Jaap Blaakmeer @PeterJaap