p16r.nl

Overstappen naar Mac OS X

December 06, 2011 - 4 min read

Ik gebruik op kantoor een Mac Mini, waar ik meteen naast Mac OS X ook Windows 7 op heb geinstalleerd. Ik ben altijd Windows gebruiker geweest en zal waarschijnlijk Windows nooit in z’n volledigheid achter me laten. Waarom zou ik dan overstappen? Eerlijk gezegd; ik heb geen idee. Omdat het kan, misschien. Omdat mijn collega’s er dagelijks om zeuren misschien. Maar eigenlijk heb ik nog steeds geen echte reden om Windows voor Mac OS X in te ruilen. That being said, zit ik nu wel in het proces om over te schakelen. Een paar ergernissen die mij er waarschijnlijk weer toe drijven Windows 7 te installeren op rij gezet.

1 Finder keyboard shortcuts

Apple heeft besloten dat onder Mac OS X in Finder de Enter-toets wordt gebruikt om bestanden te renamen. Logisch? Allesbehalve? Handig? Ook niet. Command+Down om een map te down, en Command+Up om een map omhoog te gaan. Ik heb toch de voorkeur voor Enter & Backspace om te navigeren

2 Home/End/Page Down/Page Up

Als developer gebruik ik veel mijn toetsenbord (een degelijke Dell SK-8115, zodat ik nog een beetje tiksnelheid kan behalen). In feite, ik gebruik mijn toetsenbord zo’n 10x meer dan mijn muis. Het probleem met Mac OS X is dat de toetsenbord combinaties erg raar zijn ingesteld. Vanwege het ontbreken van Home & End toetsen op Mac keyboards (die ik overigens verschrikkelijk slecht vind typen) hebben ze bij Apple bedacht dat Home staat voor ‘Begin van de pagina’ in plaats van, zoals op alle andere besturingssystemen, ‘Begin van de regel’. Hetzelfde geldt voor End. Gelukkig heeft iemand hier een tooltje voor geschreven om dit te fixen; Fix Your OS X Home & End keys. Helaas werkt het niet altijd even goed (voor Firefox heb je weer een aparte tool nodig), maar it’s a start.

Over Page Down/Page Up; deze toetsen doen het wel, maar de cursor verhuist niet mee zodra je op Page Down klikt. Hoewel de meeste editors dit overriden zodat het wel werkt, werkt het in Mac OS X zelf niet. Zie hier de oplossing daarvoor; Move the cursor during Page Up/Page Down.

3 Mouse Acceleration Curve

De Mac OS X mouse acceleration curve is anders dan die in Windows. Na jaren Windows te hebben gebruikt voelt de muis in OS X een beetje raar aan; alsof je een vierkant blokje door een rond gat probeert te duwen. Een uitgebreidere omschrijving van dit probleem kan je hier vinden; Mac OS X’s Mouse Acceleration Problem. De oplossing; USB Overdrive installeren (kost $20) en Speed op ongeveer 2/3e zetten en Acceleration op ongeveer 1/3e.

4 Maximize vensters

Om de een of andere reden is de Maximize window functie in Mac OS X quirky; soms werkt het, meestal niet. Twee keer klikken brengt hem ook niet altijd naar het oude formaat terug. Om dit te fixen kan je RightZoom installeren; probleem opgelost.

5 Finder & Trashcan in de Dock

De dock is op zich handig, hoewel ik nog wel de Taskbar zoals in Windows 7 mis. Onder Windows had ik RocketDock draaien, perfect aangevuld met de taskbar. Dit zijn in mijn optiek ook twee verschillende dingen, hoewel Mac OS X ze bij elkaar in heeft gegooid. Kan ik wel aan wennen, alleen ik erger me aan 2 nutteloze items in de dock; de Finder & Trashcan. Hoe vaak gebruik je nou je Trashcan? En als je naar een directory wil kan je sneller Shift+Option+G indrukken en dan het adres intikken. Hier staat uitgelegd hoe je deze twee items uit je Dock kan verwijderen; Remove Finder and Trash icons from the Dock System.

6 Een goede editor

Deze valt vast op te lossen, maar ik heb er nog niet eentje gevonden. Ik ben nu Aptana, Coda, Komodo Edit, TextWranger, TextMate en NetBeans aan het proberen maar mijn eerdere pogingen om een goede Notepad++ vervanger te vinden zijn op niets uitgelopen dus ik ben benieuwd…


Kyle Mathews

Written by Peter Jaap Blaakmeer @PeterJaap